1/3/2015
Στο πλευρό των «κρυπτοπτωχών» - Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
http://www.kathimerini.gr/805531/article/epikairothta/ellada/sto-pleyro-twn-kryptoptwxwn
Ενας πολυχώρος αλληλεγγύης «γεννιέται» στην καρδιά της Αθήνας, μόλις δύο βήματα από την Ομόνοια. Σε ένα επταώροφο κτίριο εγκαινιάζεται στις αρχές του Μαρτίου ο νέος φορέας με πλήθος υπηρεσιών και ιερό σκοπό: την αντιμετώπιση της φτώχειας στον πολυπληθέστερο δήμο της χώρας. «Στόχος μας είναι και η λεγόμενη “κρυμμένη φτώχεια”», επισημαίνει στην «Κ» η επιστημονική υπεύθυνη, Σίσσυ Ανδριτσοπούλου, που προέρχεται από την Εταιρεία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Στήριξης Παλιννοστούντων Ομογενών «Νόστος». «Πολλές οικογένειες ή και μεμονωμένα άτομα δεν θέλουν να κοινοποιήσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες ή ζουν στο ευρύ φάσμα της αστεγίας, δεν κοιμούνται δηλαδή στον δρόμο, αλλά η κατοικία τους είναι επισφαλής», λέει η ίδια. Συγκεκριμένα, στο κτίριο της οδού Κουμουνδούρου συστεγάζονται το Γραφείο Διαμεσολάβησης, η Δομή Παροχής Συσσιτίου, το Ανοικτό Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων και ο Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας Αστέγων. Το πρόγραμμα «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στον Δήμο Αθηναίων», το οποίο απαντάται στο Διαδίκτυο υπό την ονομασία nostosathens.gr, υλοποιεί ο «Νόστος» σε συνεργασία με την «ΙΑΣΙΣ» και τη ΧΕΝ Ελλάδος, με χρηματοδότηση ενός εκατ. ευρώ που διέθεσε ο Δήμος Αθηναίων από ευρωπαϊκά κονδύλια σε αυτή την αναβαθμισμένη μορφή κοινωνικών υπηρεσιών.
Στον πρώτο όροφο, τους ενδιαφερόμενους υποδέχονται οι κοινωνικοί επιστήμονες, που αποτελούν το Γραφείο Διαμεσολάβησης. Εδώ, ενημερώνονται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, συντάσσεται ένα κοινωνικό ιστορικό και καταγραφή των αναγκών τους. Αν κριθεί απαραίτητο, θα παραπέμπονται σε συνεργαζόμενους φορείς, όπως η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου αλλά και οι συμβαλλόμενες ΜΚΟ. Στους δύο επόμενους ορόφους βρίσκεται ο ξενώνας χωρητικότητας 25 ατόμων, μεταξύ των οποίων έχει προβλεφθεί και η φιλοξενία οικογενειών, για διάστημα έως και έξι μηνών. Για την ψυχοκοινωνική στήριξη, μάλιστα, των φιλοξενουμένων, θα είναι ειδικά επιφορτισμένοι δύο κοινωνικοί λειτουργοί, ένας ψυχολόγος και μία νοσηλεύτρια. Στον τέταρτο όροφο βρίσκεται η κουζίνα και οι αποθήκες τροφίμων, όπου θα ετοιμάζονται ημερησίως 1.000 μερίδες. «Η διανομή του φαγητού θα γίνεται κατά τόπους, προκειμένου οι επωφελούμενοι να μην καλούνται να περιμένουν στην ουρά», σημειώνει η κ. Ανδριτσοπούλου και «θα προσπαθούμε να μεταφέρουμε τις μερίδες σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα ακόμα και κατ’ οίκον, αν αυτό απαιτείται». Οι επόμενοι τρεις όροφοι συνιστούν το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, που περιλαμβάνει από ιατρική φροντίδα και συμβουλευτική μέχρι πλυντήρια, στεγνωτήρια, ντους αλλά και χώρο ψυχαγωγίας με θέα την Αθήνα από το δώμα του κτιρίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μηνιαίως το Γραφείο Διαμεσολάβησης θα εξυπηρετεί 200 συμπολίτες μας και το Κέντρο Ημέρας ημερησίως πενήντα. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η έναρξη λειτουργίας της δομής δίνει τέλος σε μια μακρά περίοδο ανεργίας για 45 άτομα - στην πλειονότητά τους νέοι και δη απόφοιτοι κοινωνικών επιστημών, καθώς η κάρτα ανεργίας αποτελούσε προϋπόθεση στην αίτηση. «Εχοντας εμπειρία από έμμισθη και εθελοντική εργασία, ανεργία αλλά και εκ νέου φοίτηση σε άλλο αντικείμενο, νιώθω πραγματικά έτοιμη να δώσω συμβουλές σε όσους αναζητούν οι ίδιοι δουλειά», λέει στην «Κ» νεαρή κοινωνική λειτουργός.