Όλοι έχουν μία θέση στην Καρδιά της Αθήνας. Χωρίς στερητικά «α». Κανένας άπορος χωρίς τροφή, λιγότεροι άστεγοι, λιγότεροι  άνεργοι, κανείς κοινωνικά αποκλεισμένος. Αυτό είναι το πρόταγμα του σχεδίου δράσης «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στον Δήμο Αθηναίων», το οποίο επιχειρεί με ένα δίκτυο από τέσσερις κοινωνικές δομές: Γραφείο Διαμεσολάβησης, Παροχή Συσσιτίου, Ανοιχτό Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων, Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Αστέγων. Έως την ολοκλήρωσή του, τον Νοέμβριο του 2015, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να δώσει ανάσα φροντίδας σε χιλιάδες ευάλωτους συμπολίτες μας.

Το έργο υλοποιείται από την Ε.Κ.Πο.Σ.Π.Ο. ΝΟΣΤΟΣ, που έχει και αρμοδιότητες συντονιστή, την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και τη ΧΕΝ Ελλάδος. Είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και εποπτεύεται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, Αναπτυξιακή Α.Ε. ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων.

Οι χώροι υποδοχής, σίτισης και διανυκτερεύσεων έχουν εξοπλιστεί με σεβασμό για τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, ενώ μία ακόμη σειρά ενεργειών δίνουν στο πρόγραμμα ολοκληρωμένο χαρακτήρα. Είναι οι συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης, η παροχή πληροφοριών και διασύνδεσης και οι εκδηλώσεις  για την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των ωφελούμενων.

Η έκβαση της προσπάθειας να επουλώσουμε πληγές και να δώσουμε λύσεις κρίνεται κατά πολύ από την έμπρακτη αλληλεγγύη της κοινωνίας των πολιτών απέναντι στους συνανθρώπους μας που είδαν τις ζωές και την αξιοπρέπειά τους να σαρώνονται από την κρίση. Για τον λόγο αυτό, το δίκτυο των δράσεών μας συνδέεται με τις υφιστάμενες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και επιζητούμε συνέργειες με την ευρύτερη κοινωνία ώστε από κοινού να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνουμε έκκληση σε ιδιώτες και εταιρείες για εθελοντική εργασία ή για προσφορές/χορηγίες (τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης ή οικονομική ενίσχυση), προκειμένου να στήσουμε μαζί ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας.