Σύντομη Περιγραφή

Η δομή Παροχής Συσσιτίου υποστηρίζει τη σίτιση 1.000 ατόμων ημερησίως, με τρόφιμα που είναι προσφορά αλληλεγγύης από χορηγούς (εταιρείες και ιδιώτες).

Εκτός από τα γεύματα που θα προσφέρονται στην τραπεζαρία του προγράμματος, υπάρχει δυνατότητα διάθεσης γευμάτων σε πακέτα. Η πρόβλεψη αυτή ισχύει κυρίως για τις οικογένειες, προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνηση όλων των μελών τους και η ταλαιπωρία, ψυχική και σωματική, παιδιών και ηλικιωμένων.

Αρμόδιος φορέας: Ε.Κ.Πο.Σ.Π.Ο. ΝΟΣΤΟΣ

Σύντομος Απολογισμός

Φεβρουάριος - Ιούλιος 2015

 

Η Δομή Παροχής Συσσιτίου του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Αθηναίων» αναπτύχθηκε πλήρως και ήταν σε θέση να παρέχει 1000 γεύματα καθημερινά, όμως, όπως διαπιστώθηκε και κατά την αξιολόγηση του Υποέργου, δεν κάλυπτε τον προβλεπόμενο αριθμό ωφελουμένων ατόμων ούτε διαφαινόταν ρεαλιστική προοπτική να καλυφθεί ο αριθμητικός στόχος παροχής γευμάτων μέχρι την προβλεπόμενη λήξη του έργου. Γι’ αυτό η λειτουργία της σταμάτησε στις 31/7/2015, μετά από σχετική συνεννόηση και απόφαση του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης ΕΑΤΑ.

Τα αποτελέσματα που δημιουργήθηκαν από την λειτουργία της Δομής περιλαμβάνουν:

  • τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής και εξοπλισμού για την κουζίνα και την τραπεζαρία, δυναμικότητας 1000 ατόμων
  • την παροχή συνολικά 8065 γευμάτων
  • την παροχή ψυχο-κοινωνικής και εργασιακής υποστήριξης σε 49 μοναχικά άτομα και οικογένειες με τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος
  • τη δημιουργία δικτύου χορηγών και δωρητών, την ευαισθητοποίηση πολιτών και της κοινής γνώμης στην πόλη
  • την ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των έμμεσα ωφελουμένων που εργάστηκαν στη Δομή του Συσσιτίου.

 

Υπηρετώντας σθεναρά την αρχή ότι οι χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων πρέπει να αποτελούν επένδυση και να συνεχίζουν να παράγουν κοινωνικό όφελος και μετά τη λήξη τους, με πολλή υπερηφάνεια ανακοινώνουμε ότι η εμπειρία και οι υποδομές που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της Δομής του Συσσιτίου, συνεχίζουν σήμερα να αξιοποιούνται ως εξής:

 

  • η κουζίνα, εξοπλισμός και υποδομή χρησιμοποιούνται σήμερα για τη σίτιση των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν στον Καταυλισμό του Ελαιώνα, μετά από σχετικές συμβάσεις με το Υπουργείο Εργασίας (ΝΟΣΤΟΣ-ΙΑΣΙΣ, )
  • από τον εξοπλισμό της τραπεζαρίας της οδού Ακομινάτου παραδόθηκαν στη διοίκηση του Καταυλισμού του Ελαιώνα (παραλαβή από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, Τμήμα Προστασίας Ευπαθών Ομάδων Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο) 17 τραπέζια και 47 καρέκλες.

 

ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ, οι «έμμεσα ωφελούμενοι/ες» εργαζόμενοι στη Δομή του Συσσιτίου προσκλήθηκαν να αξιοποιήσουν την γνώση και την εμπειρία που απέκτησαν από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα στην κουζίνα της «Δομής φιλοξενίας ευπαθών ομάδων νεοεισερχόμενων υπηκόων τρίτων χωρών» που δημιουργήθηκε στον Ελαιώνα. Όσοι/ες δέχτηκαν (9 στους 12 συνολικά), προσλήφθηκαν στη διάρκεια του Αυγούστου 2015 και εργάζονται έκτοτε στα δύο προγράμματα που ανέλαβαν οι φορείς ΝΟΣΤΟΣ (Αύγουστος 2015) και ΝΟΣΤΟΣ-ΙΑΣΙΣ (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2015) αντίστοιχα, με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εργασίας στον Ελαιώνα.

Κλείνοντας, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εθελοντές, δωρητές και χορηγούς.